s-belata

s-belata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciasto orzechowo - jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jedno z ulubionych ciast mojej córci:)

Ciasto orzechowo - jabłkowe

Składniki:

Ciasto orzechowo - jabłkowe

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia i cynamonu
  • pół szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 duże jabłka pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki sparzonych rodzynek

 

  • Polewa:
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżeczek cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowo - jabłkowe
1.Mąkę, oliwę, sodę, proszek do pieczenia i cynamon miksujemy;
2.Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy do ciasta i mieszamy;
3.Dodajemy orzechy (odkładamy trochę do posypania), jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy;
4.Keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy 40 minut w temperaturze 200°C

Polewa:
1.Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do czasu aż polewa zgęstnieje. W sytuacji jeśli masło będzie się oddzielać należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
2.Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą i posypujemy orzechami