monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto kocie oczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z małymi biszkopcikami, przełożonymi dżemem porzeczkowym zatopionymi w masie z kaszy manny w ciemnym biszkopcie.

Ciasto kocie oczka

Składniki:

Ciasto kocie oczka

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 3 szklanki mleka
  • 8 łyżek kaszy mannej
  • 1 niepełna szklanka cukru

 

  • Dodatkowo:
  • dżem porzeczkowy
  • op. biszkopcików okrągłych

Sposób przygotowania:

Ciasto kocie oczka
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno ,stopniowo dodając cukier.Następnie zmniejszając obroty miksera dodajemy żółtka a na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i mieszamy łyżką nie mikserem .Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy w 180C przez 30 min.

Masa: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem ,a z pozostałym mlekiem wymieszać kaszę .Do gotującego się mleka wlać mleko wymieszane z kaszą i gotować aż zgęstnieje - cały czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia Margarynę utrzeć na puch ,dalej miksując dodawać stopniowo ostudzoną kaszę i miksować do połączenia składników.

Małe biszkopciki smarujemy dżemem porzeczkowym i składamy dwa do kupy.

Złożenie : Ostudzony biszkopt przekroić na pół.Na pierwszą cześć biszkoptu wyłożyć połowę masy na niej ułożyć pozałączane biszkopty jeden obok drugiego , na biszkopty wyłożyć drugą część masy i biszkopt , docisnąć.

Wierzch można polać polewą .