SUPERPRZEPIS

Ciasto łaciate z malinami

  • 2
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ciasto łaciate z malinami

To kolejne ciasto którego przepis powstał pod nasze smaki i wykorzystałam to co akurat miałam w kuchni i na co miałam ochotę, a że sezon na świeże maliny w pełni to korzystam ile wlezie:D

Składniki:

Ciasto łaciate z malinami

 

  • Ciasto czekoladowe

 

  • 3 jaj M

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

  • 1/2 szklanki wody gazowanej

 

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

  • Kokosowe kleksy

 

 

  • 200-250 g wiórków kokosowych

 

  • 150g cukru

 

 

 

 

 

  • Dodatkowo

 

 

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto łaciate z malinami

przygotowanie

Ciasto łaciate z malinami
Ciasto czekoladowe wylewamy do blaszki, gęsto układamy łyżką kleksy

Zaczynamy od przygotowania kokosu na górę ciasta. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem. Wsypujemy cały kokos- mieszamy i gotujemy jeszcze około minuty. Całość studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy 1 całe jajko- ucieramy do połączenia.
Ciasto czekoladowe:
Całe jajek ucieramy z cukrem przez około 6-7 minut. Gdy żółtka zbieleją a masa powiększy swoją pojemność, dodajemy stopniowo mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Ciasto czekoladowe wylewamy do blaszki, gęsto układamy łyżką kleksy z masy kokosowej i pomiędzy nie wciskamy maliny.

pieczenie

Ciasto łaciate z malinami
pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st- grzałki góra dół przez 50-55 min

Ciasto pieczemy w piekarniku góra dół, nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut.
Sprawdzamy patyczkiem i jeszcze ciepłe oprószamy cukrem pudrem