Sposób przygotowania:
Ciasto łaciate z truskawkami
Jajka wbijamy do miski i miksujemy na pianę. Pomalutku dosypujemy szklankę cukru . Miksujemy aż cukier będzie prawie nie wyczuwalny. 100 gram masła rozpuszczamy w garneczku i odstawiamy do wystudzenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Dolewamy zimne masło. Miksujemy. odstawiamy miskę z ciastem. W drugiej misce miksujemy jajka na puch dosypujemy cukier. Miksujemy. Dokładamy mąkę z proszkiem i kakao. Dalej miksujemy dolewamy zimna masło miksujemy. Do tortownicy dużej wylewamy białe ciasto na nie ciemne ciasto. Za pomocą pateczka lub drugiej strony łyżki drewnianej delikatnie mieszamy ciasto. Aby wyszły nasze łaty. wkładamy truskawki. Tortownice wkładamy do piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok 50 min.