Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Ciasto maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybkie w przygotowaniu ciasto. Kwasowość rabarbaru i dodatek białej czekolady bardzo dobrze współgra i jest w tym cieście bardzo wyczuwalne. Przepis na blaszkę o wymiarach 20x26.

Ciasto maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

Składniki:

Ciasto maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 200 g białej czekolady
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostk

kruszonka

  • 6 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki
  • 120 g miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowe z rabarbarem i białą czekoladą
Do mąki dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Białą czekoladę siekamy nożem. Mieszamy z mąka. Maślankę łączymy z olejem i jajkami. Dolewamy do mąki. Mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki kruszonki ucieramy do czasu aż powstaną grudki. Na ciasto kładziemy rabarbar, który następnie przykrywamy kruszonką.

Pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.