Sposób przygotowania:
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Z podanych składników wyrobić ciasto i podzielić na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część włożyć do zamrażarki.
Drugą część wyłożyć na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki, na to wylać gorący budyń rabarbarowy i zetrzeć ciasto. Włożyć do piekarnika na 45-50 min. 15 min przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę.
Budyń rabarbarowy:
Rabarbar częściowo obrać i pokroić na kawałki ok. 1,5 cm, zasypać cukrem i odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać masło i postawić na gazie. Gdy zacznie się gotować dodać rozmieszane w mleku budynie. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia.
Drugą część wyłożyć na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka pokrojone w ósemki, na to wylać gorący budyń rabarbarowy i zetrzeć ciasto. Włożyć do piekarnika na 45-50 min. 15 min przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę.
Budyń rabarbarowy:
Rabarbar częściowo obrać i pokroić na kawałki ok. 1,5 cm, zasypać cukrem i odstawić na 30 min. Po tym czasie dodać masło i postawić na gazie. Gdy zacznie się gotować dodać rozmieszane w mleku budynie. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia.