Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Apetyczne ciasto kruche z bezą oraz powidłami śliwkowymi, idealny dodatek do kawy.

Ciasto pleśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto pleśniak

 

  • Ciasto:
  • 65 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3,5 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek rumowy
  • Piana:
  • 5 białek
  • ¾ szkl cukru
  • 2 łyżeczki kisielu cytrynowego
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł węgierkowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto pleśniak
Mąkę przesiewamy. Łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę, wodę, proszek do pieczenia oraz kilka kropel olejku rumowego. Zagniatamy ciasto. Przygotowanie ciasto dzielimy na trzy części: małą, średnią oraz dużą. Do części średniej dodajemy kakao. Dokładnie razem zagniatamy. Wszystkie części ciasta owijamy w folię spożywczą. Małą i średnią (kakaową) część wkładamy do zamrażalnika na godzinę, natomiast największą część ciasta do lodówki. Po tym czasie największą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Na warstwę z powideł nakładamy starte na tarce ciasto kakaowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy. Pianę wykładamy na starte ciasto kakaowe. Wyrównujemy. Na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Ciasto pleśniak
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowanie ciasto dzielimy na trzy części: małą, średnią oraz dużą. Do części średniej dodajemy kakao.
Ciasto pleśniak
Największą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Na warstwę z powideł nakładamy starte na tarce ciasto kakaowe.
Ciasto pleśniak
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy. Pianę wykładamy na starte ciasto kakaowe. Wyrównujemy.
Ciasto pleśniak
Na pianę ścieramy pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.

Tagi:

ciasto