Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 37

Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne.

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

Składniki:

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki do schłodzenia, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.

2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.

4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.

5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.