malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto styropian czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smakuje wszystkim to ciasto bo smakiem przypomina nam sernik. A z czekoladą jest o wiele razy smaczniejsze niż tradycyjne.

Ciasto styropian czekoladowy

Składniki:

Ciasto styropian czekoladowy

 

  • kruche ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 30 dag margaryny,
  • 6 żółtek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • słoik dżemu truskawkowego.
  • Masa styropianowa:
  • 900 ml śmietany deserowej kwaśnej,
  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 duży budyń śmietankowy,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej.

Sposób przygotowania:

Ciasto styropian czekoladowy
Mąkę przesiewamy przez sitko, a następnie łączymy z proszkiem oraz cukrem pudrem. Wbijamy dodajemy żółtka i dodajemy margarynę. Należy energicznie zagnieść ciasto. Dzielimy które dzielimy na dwie części w proporcji większej oraz mniejszej. Część większą rozwałkować musimy na prostokątnej średniej blasze i smarujemy dżemem. Drugą część zamrozić godzinę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na błyszczącą pianę, dodajemy stopniowo cukier,dodajemy mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. A następnie wlewamy śmietanę. Dodajemy suchy budyń. A następnie miksujemy chwilę na wolnych obrotach. Do 1/2 masy dodajemy czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej, mieszamy łyżką. Masę białą a następnie masę ciemną wykładamy delikatnie na kruche ciasto. Następnie na tarce ścieramy na masę ciasto zamrożone. Pieczemy przez godzinę temp. 180 stopni.