Ciasto św Jakuba

Ciasta « poprzedni | następny »
kotekbehemotek - Przepis na: Ciasto św Jakuba offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 744
Ciasto św Jakuba
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Jedyną trudnością jest ozdobienie


trudność: średne
czas:

Ciasto św Jakuba - SKŁADNIKI:

  • 15 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg masła
  • 4 jajka
  • 2 białka
  • 20 dkg migdałów-bez skórki
  • 10 dkg cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 20 ml wiśniówki

Ciasto św Jakuba - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę siekamy razem ze schłodzonym masłem.dodajemy 2 jajka ubite z cukrem.Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Migdały(15 dkg) mielimy,ucieramy z połową cukru pudru i pianą z 2 białek.Dodajemy 2 pozostałe jajka,cynamon i wiśniówkę a następnie przecieramy przez sito.Dodajemy resztę migdałów w formie płatków i mieszamy. Układamy na dnie ciasto z lodówki, na to wykładamy ciasto z migdałami i przykrywamy drugą połową ciasta z lodówki..Pieczemy na złoto w temperaturze 180*C.Wycinamy krzyż z papieru.Ciasto dzielimy na 6 części.Na każdej części układamy papierowy krzyż i posypujemy cukrem pudrem.Po zdjęciu papierowego szablonu wyjdzie wzór na cieście w formie nieucukrzonego pola w kształcie krzyża.Smacznego!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto św Jakuba  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Placek śliwkowy Szarlotka z kokosem Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym
Ciasto marchewkowe Jabłecznik z kruszonką Różowy jabłecznik z kisielem
Bułeczki mleczne Jabłecznik z dodatkiem kokosu Strudel wiedeński z jabłkami
Ciasto z jabłkami i kremem Duuuży Michałek Bułeczki ze śliwkami i owsianą kruszonką

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane