SUPERPRZEPIS

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di

Jest to mój przepis autorski, który sprawdził się nie jeden raz. Ciasto wychodzi smaczne i szybko znika z blaszki.

Składniki:

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di

Ciasto kruche:

  • 1/5 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 120g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szczypta soli

Masa:

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di

Przygotowanie:

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di
Zamiast kremu można ugotować budyń waniliowy.

Obrane i umyte jabłka pokroić w kostkę. Krem przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Mój był do wymieszania z 400 ml mleka.

Ciasto:

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di
Podpieczenie ciasta sprawi, że nie upiecze się nam zakalec.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą. Żółtka połączyć z masłem.
Wszystko razem dokładnie zagnieść i podzielić na dwie części.

Blaszkę (o wymiarach około 15x25 cm) wysłać papierem do pieczenia.
Wyłożyć pierwszą część ciasta, ponakłuwać widelcem i podpiec około 10 minut w 180 stopniach.

Następnie na cieście ułożyć jabłka i posmarować kremem.
Całość przykryć drygą, rozwałkowaną częścią ciasta.

Pieczenie:

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym wg Di
Ciasto kroić po ostudzeniu, aby masa się nie rozpłynęła.

Piec około 50 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Po upieczeniu wierzch posypać cukrem pudrem.