Sylwia20

Sylwia20

Kucharz
[Przepisów: 11]

Ciasto z kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto z kiwi 1. Na ostudzonym cieście rozsmarować połowę masy kisielowej. 2. Ułożyć plasterki kiwi. 3. Przykryć pozostałą masą kisielową. 4. Na wierzchu rozsmarować masę śmietankową, schłodzić. 5. Dowolnie udekorować.

Ciasto  z  kiwi

Składniki:

Ciasto z kiwi

  • Biszkopt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 2 opakowania kisielu agrestowego
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • M asa kisielowa:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki wody 2 opakowania kisielu agrestowego
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • Masa śmietankowa:
  • 500 g śmietany (36%)
  • 2 opakowania galaretki agrestowej
  • 2 szklanki wody
  • Ponadto:
  • 5 sztuk kiwi
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciasto z kiwi

Biszkopt: 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 2. Dodać ocet lub spirytus. 3. Wsypać mąkę z kisielem oraz proszkiem do pieczenia i wymieszać. 4. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. 5. Piec ok. 30 min. w temp. 180C. Masa kisielowa: 1. Kisiele ugotować w 3 szklankach wody. 2. Do gorącego kisielu wsypać galaretkę i dodać masło. Wymieszać i wystudzić. Masa śmietankowa: 1. Śmietanę schłodzić, ubić. 2. Dodać lekko tężejące galaretki rozpuszczone w wodzie. Ciasto z kiwi: 1. Na ostudzonym cieście rozsmarować połowę masy kisielowej. 2. Ułożyć plasterki kiwi. 3. Przykryć pozostałą masą kisielową. 4. Na wierzchu rozsmarować masę śmietankową, schłodzić. 5. Dowolnie udekorować.

Redakcja poleca: