kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Ciasto z "kominami"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto może i jest trochę czasochłonne, ale przepyszne. Biszkoptowe krążki ułożone na gotowym cieście tworzą kominy- stąd nazwa :)

Ciasto z "kominami"

Składniki:

Ciasto z "kominami"

 

  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka mąki
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

Ciasto z "kominami"
1. Z podanych składników upiec biszkopt w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

2. Galaretkę wiśniową przyrządzić według przepisu na opakowaniu, następnie ją przestudzić.

3. Wykonać masę: kostkę margaryny  utrzec z cukrem pudrem. Z 0,5 l mleka odlać pół szklanki i dodać do niej mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać zawiesinę wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Do utartej margaryny dodawać po łyżce otrzymanej zawiesiny "budyniu" i dokładnie utrzeć.

4. Gdy biszkopt już ostygnie przekroić go na dwie części. Dolną część pokryć masą. Z kolei z drugiej części biszkopta wycinać kieliszkiem krążki. Następnie ciastem "z dziurami" nakryć biszkopt z nałożoną już masą. W powstałe otwory łyżką nakładać galaretkę, następnie przykrywać wyciętymi krążkami ciasta. Gotowy placek polać czekoladową polewą.