Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1050]

Ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapraszam na bardzo pyszne, słodkie i lekkie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny krem budyniowo-galaretkowy, delicje, śmietankowa pianka, słodka dekoracja... to wszystko idealnie do siebie pasuje. Ciasto polecam na podwieczorek z filiżanką kawy.

Ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką

Składniki:

Ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką

Biszkopt:

Krem budyniowy:

  • 1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa )
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )

Pianka śmietankowa:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 malinowa galaretka
  • 250 gorącej wody
  • ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • 30 dag delicji o malinowym smaku
  • 5 dag białej czekolady
  • dowolna cukrowa posypka

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem budyniowym i śmietankową pianką
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.

2. Krem budyniowy: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia, następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku i energicznie mieszamy, aż się cała rozpuści. Tak przygotowany krem odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia, następnie letni rozsmarowujemy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia. Na zimny krem rozkładamy delicje.

3. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, tak, żeby nie było grudek. Ewentualnie dodajemy cukru pudru do smaku. Piankę wykładamy równomiernie na delicje i wstawiamy na kilka godzin do lodówki do stężenia ciasta.

4. Podanie: Ciasto kroimy na kawałki, dekorujemy czekoladą startą na tarce i cukrową posypką. Podajemy i życzę smacznego.