Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ciasto z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne jest to ciasto po 2 dniach od upieczenia

Ciasto z miodem

Składniki:

Ciasto z miodem

  • 12 dag masła
  • 7 dag miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 20 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 filiżanki mleka
  • tłuszcz i mąka do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto z miodem

Masło utrzeć z miodem na puszystą masę. Pojedynczo wbijać jaja, po każdym masę dobrze ucierając. Na końcu dodać cynamon, cukier waniliowy - ubijać jeszcze przez chwilę. Sodę rozpuścić w mleku. Mieszając, wlać powoli do masy. Wsypać mąkę i proszek, mieszać aż ciasto będzie jednolite. Ciasto przelać do podłużnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić w formie. Wyjąć z foremki, przepołowić je wzdłuż, na 3 części, przełożyć kremem np śmietanowym lub waniliowym.