halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Cukinia zapiekana z mięsem i jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cukinię można przyrządzić na wiele sposobów . Tak przyrządzona smakuje wybornie . Można podać z ziemniakami , kaszą gryczaną i ulubionym sosem.

Cukinia zapiekana z mięsem i jajkiem

Składniki:

Cukinia zapiekana z mięsem i jajkiem

 

Sposób przygotowania:

Cukinia zapiekana z mięsem i jajkiem
Cukinię umyć, pokroić w grube plastry ok. 3 cm. Wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą oraz pieprzem. Pięć jajek ugotować na twardo i obrać. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, wyrobić masę mięsną. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.J Ponownie wyrobić mięso. Z mięsa mielonego zrobić placuszki , na każdy położyć jajko gotowane owinąć w mięso mielone, uformować kule takiej wielkości, aby się zmieściły do "pierścieni" z cukinii .Włożyć do środka plastrów cukinii, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać bulionem, zapiekać w piekarniku ok. 35 minut. Na 5 minut przed końcem zapiekania posypać tartym serem.