Sposób przygotowania:
Zapiekana cukinia z sosem
Cukinie obieramy i kroimy na 2,5-3 cm plastry. Oczyszczamy z nasion. Do mięsa dodajemy ugotowany ryż na sypko, jajko, sól, pieprz do smaku, cebulę, bułkę tartą (3-2 łyżki). Wszystko mieszamy. Farszem napełniamy krążki cukinii. Zapiekamy ok 30 minut. Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy do miękkości. Papryki oczyszczamy, myjemy i kroimy w paski. Ogórki kroimy w słupki. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szybko pieczarki. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pomidora. Przesmażamy. Dodajemy paprykę. Podlewamy bulionem. Dodajemy ogórki i ketchup. Dusimy do miękkości. Zapieczone cukinie polać przygotowanym sosem.