Sposób przygotowania:
Zapiekane cukinie faszerowane
1.Bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. 2.Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10minut. Najlepiej podawać z bagietką i sałatą.