zanecia232

zanecia232

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Zapiekane cukinie faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przy przygotowaniu dania należy uważać, żeby nie przesolić.

Zapiekane cukinie faszerowane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekane cukinie faszerowane

 

  • 1 czerstwa bułka
  • 4 średnie cukinie
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • mała puszka pomidorów
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 10 dag startego sera ementaler
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekane cukinie faszerowane
1.Bułkę moczymy w wodzie, a gdy nasiąknie, odciskamy. Umyte i osuszone cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ łyżeczką i drobno kroimy. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno siekamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. 2.Cebulę drobno siekamy i razem z miąższem z cukinii podsmażamy na odrobinie oleju. Studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek i odciśniętą bułkę. Dokładnie mieszamy i napełniamy farszem połówki cukinii. Pomidory lekko osączamy z zalewy, kroimy, dodajemy oregano, sól, pieprz i mieszamy. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim cukinie. Pieczemy około 35minut. Posypujemy serem i pieczemy jeszcze 5-10minut. Najlepiej podawać z bagietką i sałatą.
Zapiekane cukinie faszerowane
Etap 1.
Zapiekane cukinie faszerowane
Etap 2.