migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Cukiniowe leczo z klopsikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Na obiad planowałam leczo a w lodówce miałam też mięsko mielone które trzeba było również zużyć. Składniki połączyłam i wyszedł pyszny obiadek-leczo z klopsikami.

Cukiniowe leczo z klopsikami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cukiniowe leczo z klopsikami

 

  • 4 średnie cukinie (dałam dwie zeilone i dwie żółte)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki wody
  • sól,pieprz
  • oregano
  • 450 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy mammy
  • ryż

Sposób przygotowania:

Cukiniowe leczo z klopsikami
Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą,pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały. Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było zbyt wodniste można zagęścić mąką. Moje było idealne i tego nie robiłam. Gotowe leczo podałam z ryżem.
Cukiniowe leczo z klopsikami
Etap 1 Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, usunąć pestki i razem ze skórką pokroić w kostkę.
Cukiniowe leczo z klopsikami
Etap 3 Zwilżonymi dłońmi uformować mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć klopsiki i przykryć pokrywką, dusić ok 5 minut aby klopsiki się uparowały.
Cukiniowe leczo z klopsikami
Etap 4 Gdy klopsiki zmienią kolor można delikatnie przemieszać i dusić jeszcze kolejne 10 minut, od czasu do czasu mieszając.