misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Cytrynowe koszyczki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wspaniałe małe co nieco do kawy lub herbaty o smaku cytrynowo - miodowym

Cytrynowe koszyczki

Składniki:

Cytrynowe koszyczki

 

 

  • NADZIENIE
  • 90 g masła
  • Skórka otarta z 2 cytryn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki gęstej śmietany(można wcześniej wyłożyć ją na sitko aby serwatka odciekła)
  • 500 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe koszyczki

Masło, cukier i miód rozpuścić dodając skórkę cytrynową. Do gorącej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Wystudzone ciasto jest dosyć rzadkie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać małą łyżeczką maczaną w zimnej wodzie niewielkie porcje ciasta zachowując dość duże odstępy (ciasto się rozleje w piecu). Piec w temperaturze 190 stopni aż całość się zrumieni. Przygotować tyle kieliszków lub innych małych pojemników ile jest ciasteczek na blaszce. Ciasteczka wyjąć z pieca, od razu zdejmować nożem z blachy i wkładać w kieliszki formując kubeczek. Można placki nakładać na stopki kieliszków wtedy otrzymamy koszyczki. Po ostygnięciu zdjąć koszyczki (kubeczki) z kieliszków.


Miękkie masło utrzeć dodając stopniowo skórkę z cytryny, śmietanę oraz cukier puder. Dodawać stopniowo sok z cytryny tak aby masa przypominała bardzo gęstą pomadę krem. Nakładać masę do kubeczków dekoratorem do tortów z ozdobną końcówką.


SMACZNEGO!



UWAGA!

Gdyby ciasteczka zanadto stwardniały przed formowaniem można je włożyć na chwilkę do piekarnika (staną się znowu miękkie).


 


Tagi:

ciasto