kasiunia16_16

kasiunia16_16

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

Cytrynowiec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekko kwaskowaty, delikatny i rozpływający się w ustach.

Cytrynowiec.

Składniki:

Cytrynowiec.

 

  • 200g masła lub margaryny
  • 210g cukru
  • 4 jaja
  • skórka i sok ( około 50ml)- 1 cytryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka od cytryny albo owoce.

Sposób przygotowania:

Cytrynowiec.
Stopić margarynę w garnku i ostudzić. Ubić jajka z cukrem. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Wymieszać z ubita masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Na samym końcu dodać ostudzony tłuszcz. Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą o średnicy około 24cm. Następnie wlać ciasto do formy. Piec przez 25-30 minut. Zimne ciasto wyjąc z formy , posypać je cukrem pudrem oraz ozdobić skórką cytryny lub owocami.