zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Czekoladowe ciasto z cukinią 2

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, wilgotne i bardzo czekoladowe. Bez grama tłuszczu! Bez użycia miksera!

Czekoladowe ciasto z cukinią 2

Składniki:

Czekoladowe ciasto z cukinią 2

 

  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szklanki startej cukinii (odsączonej i odciśniętej)
  • małe jabłko starte ta tarce (lub 1/4 szklanki musu jabłkowego)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady drobno posiekanej

 

  • Polewa: 1/2 tabliczki roztopionej czekolady z łyżeczką masła i 3 łyżkami mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z cukinią 2
Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. W jednym naczyniu łączymy sypkie składniki: mąkę, kakao, sól, cuier, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy. W drugim naczyniu rozkłócamy jajka, łączymy z wanilią i musem jabłkowym. Do suchych składników wlewamy masę jajeczną i mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać odrobinki mleka. Na koniec dodajemy odsączoną ckienię i czekoladę posiekaną w kawałeczki. Mieszamy. Wykładamy do foremki 20x20 lub średnicy 20 cm i pieczemy ok. 30-40 minut. Wbijamy patyczek , jeśli nie ma na nim surowego ciasta, to gotowe! Studzimy w formie, dopiero wyjmujemy. Polewamy polewą.