lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Czekoladowy cukinio-wiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Robiłam już ciasto z marchewką, buraczkami, fasolą. Brakuje ciasta z cukinią więc zapraszam dziś na czekoladową pokusę właśnie z cukinią. Ciasto rewelacja, wyszło pyszne, pulchne, delikatne i cudnie czekoladowe.

Czekoladowy cukinio-wiec Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Czekoladowy cukinio-wiec

Składniki :

  • 500 g cukinii (po obraniu i wyrzuceniu środków)
  • 150 g cukru pudru( zmielony ksylitol)
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 3 czubate łyżki błonnika kakaowego l( jeśli nie macie to można zastąpić kakao)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • czekolada mleczna lub gorzka jaka lubicie tak gdzieś tartej 50 g
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • śmietana 18% pół szklanki

Dodatkowo:

  • czekolada mleczna lub gorzka , jaką tam lubicie 150 g

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy cukinio-wiec

Krok 1

Cukinie obrałam, wykroiłam środki i starłam( mam robota więc to moment poszło).

Krok 2

Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa. Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch, wlałam olej i śmietanę, wymieszałam.

Krok 3

Odmierzyłam mąkę i błonnik kakaowy, dodałam do płynnych składników. Na końcu dodałam cukinię i czekoladę starta w wiórka. Składniki wymieszałam łopatką.

Krok 4

Formę tortową 26 cm wysmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem do pieczenia dno i boki. Przełożyłam ciasto, wstawiłam do pieca. Piekłam godzinę w 170 stopniach.

Krok 5

Do miseczki włożyłam czekoladę( połamałam kosteczki) i dodałam 3 łyżki mleka. Wstawiłam do mikrofali na 2 minuty. Wyjęłam płynną.

Krok 6

Wyjęłam ciasto, dałam mu odpocząć 15 minut i polałam gorącą czekoladą. Ciasto rewelacja polecam zrobić.

Czekoladowy cukinio-wiec
Do misy wbiłam dwa jaja temp pokojowa. Dodałam cukier puder i zmiksowałam na puch.
Czekoladowy cukinio-wiec
Odmierzyłam pół szklanki oleju i wlalam do składników płynnych.
Czekoladowy cukinio-wiec
Śmietanę przełożyłam najpierw do szklanki by odmierzyć potrzebne połowę, a następnie do ciasta wlałam.
Czekoladowy cukinio-wiec
Odmierzyłam mąkę i błonnik kakaowy,proszek do pieczenia i sodę.
Czekoladowy cukinio-wiec
Na końcu dodałam cukinię i czekoladę starta w wiórka .Składniki wymieszałam łopatką.
Czekoladowy cukinio-wiec
Formę tortową 26 cm wysmarowałam margaryną i wyłożyłam papierem do pieczenia dno i boki.