joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniałe, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto dla wielbicieli czekolady. Jeśli nie lubicie smaku gorzkiej, możecie użyć mlecznej czekolady.

Ciasto czekoladowo-cukiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto czekoladowo-cukiniowe

 

  • 240g mąki
  • 50g kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 kostki masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 1,5 tabl. gorzkiej czekolady
  • 350g cukinii
  • 1/2 szkl siekanych orzechów włoskich

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowo-cukiniowe
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.
Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Cukinię, umyc i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Ciasto czekoladowo-cukiniowe
W misce wymieszać suche składniki oprócz cukru
Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Gorzką czekoladę drobno posiekać i wmieszać do ciasta
Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Ciasto wylać do formy i piec ok 45 min w 170 stopniach