Sposób przygotowania:
Ciasto cukiniowe z cytrynową nutąETAP 1

Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cukinię na tarce o grubych oczkach. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Odmierzamy mleko oraz olej.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.
ETAP 2

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy płynne składniki, skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.
Całość miksujemy.
ETAP 3

Do gotowego ciasta dodajemy cukinie i całość ponownie miksujemy.
ETAP 4

Gotowe ciasto przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180°C około 50 minut (do suchego patyczka).
Gotowe wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy. Jeszcze ciepłe polewamy cytrynowym lukrem. Całość pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 5

Do miseczki wlewamy sok oraz mleko. Do płynnych składników stopniowo wsypujemy cukier.
Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru.