jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To pyszne, wilgotne ciasto z cukinią, która idealnie nadaje się do deserów. Jako, że warzywo to pięknie obrodziło w tym roku w moim ogrodzie, ciasto w najbliższym czasie doczeka się powtórnego wypieku!

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą

CIASTO 12x31 cm

  • 1 szklanka startej cukinii,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • Sok z połowy cytryny,

LUKIER

  • 2 łyżki sok z cytryny,
  • 0,5 łyżki mleka,
  • Około ¾ szklanki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą

ETAP 1

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą
Przygotowujemy składniki ciasta

Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cukinię na tarce o grubych oczkach. Wyciskamy sok z połowy cytryny. Odmierzamy mleko oraz olej.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia.

ETAP 2

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą
Sypkie i płynne składniki dodajemy do jajek

Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy płynne składniki, skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia.

Całość miksujemy.

ETAP 3

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą
na koniec ciasto łączymy z cukinią

Do gotowego ciasta dodajemy cukinie i całość ponownie miksujemy.

ETAP 4

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą
Na blaszke wykładamy ciasto

Gotowe ciasto przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy w 180°C około 50 minut (do suchego patyczka).

Gotowe wyjmujemy z piekarnika, a następnie z formy. Jeszcze ciepłe polewamy cytrynowym lukrem. Całość pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

ETAP 5

Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą
Jeszcze ciepłe ciasto lukrujemy

Do miseczki wlewamy sok oraz mleko. Do płynnych składników stopniowo wsypujemy cukier.

Całość mieszamy widelcem do uzyskania gęstego, ale lejącego lukru.


Tagi:

ciasto warzywa