Sposób przygotowania:
Cukiniowe ciasto ze śliwkami i pianką
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (bez pestek), odmierzyć potrzebną ilość. Wszystkie sypkie składniki (oprócz galaretek) przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać startą cukinię, jajko, olej i jogurt (150 g). Wszystko wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć folią aluminiową, boki natłuścić i posypać mąką. (Użyłam kwadratowej tortownicy o boku ok. 25 cm). Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbawić pestek, ułożyć w tortownicy wypukłą stroną do góry. Na śliwki wylać cukiniowe ciasto. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok.60-70 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto wyjąć z foremki tak, żeby śliwki były u góry i dobrze ostudzić. Ostudzone ciasto włożyć z powrotem do tej samej foremki (śliwkami do góry). Obie galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, ostudzić. Jogurt przełożyć do miski. Dodać do niego tężejące galaretki, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto, wyrównać powierzchnię. Ciasto mocno schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy, dowolnie udekorować.