Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Czerwone matwy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Owoce morza sa doskonalym daniem dla wybrednego podniebienia.Jak chcecie aby potrawa byla lzejsza zrezygnujcie z wina a skladniki ugotujcie

Czerwone matwy

Składniki:

Czerwone matwy

 

  • 1 kg matw( mozecie dostac mrozone i oczyszczone)
  • 2 filizanki soku pomidorowego lub startych pomidorow
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • sol,pieprz
  • 1 lyzka sody
  • 1 filizanka bialego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

Czerwone matwy
Matwy myjemy, usowamy kosc i wnetrznosci i twardsze membrany i kroimy w kostke. Macki dobrze pluczemy. Odstawiamy do miski z woda i 1 lyzka sody na pol godz. po czym dobrze pluczemy i suszymy recznikiem papierowym. Rozgrzewamy oliwe i dusimy cebulke i matwy, dodajemy przyprawy i gasimy winem. Wrzucamy pietruszke ,sok pomidorowy i odrobine wody i dusimy do miekkosci. Podajemy z aromatycznym ryzem typu basmati. Jak chcecie by potrawa nie byla tak ciezko strawna zrezygnujcie z wina. Zagotujcie SOK POMIDOROWY Z WODA, DODAJCIE PRZYPRAWY ,NATKE, CEBULE I WRZUCCIE MATWY.