Delicjusz

Z owocami « poprzedni | następny »
jovi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 2
Delicjusz
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Biszkoptowe ciasto przełożone lekką pianką owocową z dodatkiem świeżych pomarańczy, oblane galaretką i polewą czekoladową;)


trudność: łatwe
czas:

Delicjusz - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego
  • MASA I
  • 1 śnieżka na mleko
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 375 ml wody
  • MASA II
  • galaretka pomarańczowa
  • 500 ml wody
  • POLEWA
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka pełnotłustego
  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Delicjusz - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz olejek i dokładnie, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 2 równe części i skropić wodą wymieszaną z cukrem i aromatem pomarańczowym.
Ze składników na masę I, galaretkę rozpuścić w 375 ml wody i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać do niej tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkopta.
Pomarańcza umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poukładać na wyłożonej wcześniej masie.
Ze składników na masę II, galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, a kiedy zacznie tężeć wylać ją na owoce.
Tak przygotowane ciasto przykryć drugim biszkoptem.
Ze składników na polewę, czekoladę gorzką rozpuścić z 2 łyżkami mleka i posmarować nią ciasto. Czekoladę mleczną rozpuścić w 1 łyżką mleka i ozdobić wzorkami ciasto.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Delicjusz  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Ciasto śliwkowe Kakaowe ciasto z gruszkami Proste ciasto z jabłkami
Ciasto bez mleka i jajek Zebra ze śliwkami Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Pomarańczowiec na biszkopcie Ciasto galaretkowe Szybkie ciasto z malinami
Clafoutis truskawkowo - migdałowy Bananowy przysmak Malinowy pleśniak

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane