Delicjusz

Z owocami « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Delicjusz offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Delicjusz
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Biszkoptowe ciasto przełożone lekką pianką owocową z dodatkiem świeżych pomarańczy, oblane galaretką i polewą czekoladową;)


trudność: łatwe
czas:

Delicjusz - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego
  • MASA I
  • 1 śnieżka na mleko
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 375 ml wody
  • MASA II
  • galaretka pomarańczowa
  • 500 ml wody
  • DODATKI
  • 3 pomarańcze
  • POLEWA
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka pełnotłustego
  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Delicjusz - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz olejek i dokładnie, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 2 równe części i skropić wodą wymieszaną z cukrem i aromatem pomarańczowym.
Ze składników na masę I, galaretkę rozpuścić w 375 ml wody i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać do niej tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkopta.
Pomarańcza umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poukładać na wyłożonej wcześniej masie.
Ze składników na masę II, galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, a kiedy zacznie tężeć wylać ją na owoce.
Tak przygotowane ciasto przykryć drugim biszkoptem.
Ze składników na polewę, czekoladę gorzką rozpuścić z 2 łyżkami mleka i posmarować nią ciasto. Czekoladę mleczną rozpuścić w 1 łyżką mleka i ozdobić wzorkami ciasto.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Delicjusz  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Szarlotka z połówkami jabłek Tarta pomarańczowa Jabłkowy przekładaniec
Ciasto z dynią, gruszką i figami Ananasowiec z kokosem Tarta gruszkowa na czekoladowej kaszy mannie
Styropian z brzoskwiniami Placek z jabłkami i cynamonem wg Zub3r'a Ciasto jabłkowe z orzechami
Ciasto na oleju z jabłkami Ciasto kruche z jagodami Ciasto dary jesieni

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane