Delicjusz

Z owocami « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Delicjusz offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Delicjusz
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Biszkoptowe ciasto przełożone lekką pianką owocową z dodatkiem świeżych pomarańczy, oblane galaretką i polewą czekoladową;)


trudność: łatwe
czas:

Delicjusz - SKŁADNIKI:

  • CIASTO
  • 4 jaja
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kisiel pomarańczowy
  • 1 łyżka olejku pomarańczowego
  • MASA I
  • 1 śnieżka na mleko
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml mleka pełnotłustego
  • 375 ml wody
  • MASA II
  • galaretka pomarańczowa
  • 500 ml wody
  • DODATKI
  • 3 pomarańcze
  • POLEWA
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżka mleka pełnotłustego
  • NASĄCZENIE
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Delicjusz - PRZYGOTOWANIE:

Ze składników na ciasto, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając powoli cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i miksować. Na końcu wsypać obie mąki połączone z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz olejek i dokładnie, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną małej formy i piec 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do ostygnięcia, a potem przekroić na 2 równe części i skropić wodą wymieszaną z cukrem i aromatem pomarańczowym.
Ze składników na masę I, galaretkę rozpuścić w 375 ml wody i odstawić w chłodne miejsce, aby stężała. Śnieżkę ubić według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać do niej tężejącą galaretkę, cały czas ubijając. Tak przygotowaną masę wyłożyć na spód biszkopta.
Pomarańcza umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie poukładać na wyłożonej wcześniej masie.
Ze składników na masę II, galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody, a kiedy zacznie tężeć wylać ją na owoce.
Tak przygotowane ciasto przykryć drugim biszkoptem.
Ze składników na polewę, czekoladę gorzką rozpuścić z 2 łyżkami mleka i posmarować nią ciasto. Czekoladę mleczną rozpuścić w 1 łyżką mleka i ozdobić wzorkami ciasto.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Delicjusz  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z owocami
Malinowa tarta na kokosowym spodzie Torcik grysikowy z jagodami i malinami Murzynek porzeczkowy
Czekoladowa wisienka Drożdżowa tarta z serem i owocami Puszyste ciasto z malinami i galaretką
Ciasto z cukinią Kruche ciasto z wiśniami i bezą Kruche ciasto kokosowo - porzeczkowe
Ciasto z malinami na zimno bez pieczenia Cukiniowe ciasto z wiśniami Owocowy tort z biszkoptami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane