Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Deser bananowy na sojowym mleczku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

pyszny i lekki deserek dla małych i dużych łasuchów. Danie wegańskie.

Deser bananowy na sojowym mleczku

Składniki:

Deser bananowy na sojowym mleczku

 

  • 1/2 l napoju sojowego naturalnego, takiego z kartonu
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 3 łyżeczki agar-agar

 

  • sos - kilka kostek czekolady gorzkiej 70% kakao
  • kilka łyżek napoju sojowego naturalnego

Sposób przygotowania:

Deser bananowy na sojowym mleczku
Napój sojowy z kartonu wlej do naczynia. Dosyp cukier i zetrzyj drobno skórkę z połówki cytryny. Doprowadź do wrzenia. Do gorącego płynu dosyp agar-agar, wymieszaj dokładnie, gotuj 3-4 minuty, zestaw aby przestygł. Obierz owoce, pokrój je na plasterki i wymieszaj z sokiem z cytryny, zmiksuj na mus. Dodaj go do przestudzonego napoju. Masę przelej do filiżanek albo innych foremek i zostaw w chłodnym miejscu do stężenia. Agar powoduje, że masa tężeje już podczas stygnięcia i nie trzeba jej długo chłodzić. Na sos rozpuść kilka łyżek startej czekolady - wsyp ją ma małego rondelka, dolej trochę napoju sojowego i mieszaj aż składniki się połączą. Wyłóż zastygnięty deser na talerzyki odwracając foremki do góry dnem - po chwili same się z nich wysuną. Każdą porcję polej sosem i posyp tartą czekoladą.

Tagi:

czekolada sosy