Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Deser jeżynowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Deser inspirowany jeżynową manną Cukiereczka13, tym razem z nutą cytrynową.

Deser jeżynowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser jeżynowy

 

  • 220ml mleka
  • 100ml śmietanki 12%
  • ok. +/- 3/4 szklanki jeżyn
  • ok. 2 łyżki cukru (w zależności czy jeżyny są kwaśne)
  • 3,5 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 2 małe łyżeczki soku z cytryny
  • mała łyżeczka drobno posiekanej skórki cytrynowej

 

 

Sposób przygotowania:

Deser jeżynowy
Jeżyny umyć i pozostawić do obcieknięcia. Skórkę z cytryny zetrzeć i posiekać. Odsączone jeżyny przełożyć do wysokiego naczynia - miarki lub (jak w moim przypadku) słoika i zmiksować blenderem. Mleko i śmietankę zagotować zagotować razem z cukrem, następnie dodać kaszę mannę i dokładnie mieszać gotując przez par minut, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodać zmiksowane jeżyny, skórkę z cytryny oraz 2 łyżeczki soku. Moim zdaniem deser najlepiej lekko schłodzić. * Intensywny kolor zawdzięczam chyba temu, że użyłam jeżyn z ogródka, tzw. dzikich.
Deser jeżynowy
Jeżyny zmiksować w wysokim naczyniu i połączyć