Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Domowa czekolada miętowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna domowa czekolada o smaku miętowym przełożona warstwą kakaowej masy. Mega słodka i mega pyszna:)

Domowa czekolada miętowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa czekolada miętowa

 

  • 1/3 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki syropu miętowego

Sposób przygotowania:

Domowa czekolada miętowa
Masło przełożyć do garnka. Dodać do niego cukier i mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Masę podzielić na dwie mniej więcej równe części. Obie części przestudzić. Do jednej wlać syrop miętowy, dodać 1,5 szklanki mleka w proszku, dokładnie wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć połowę masy miętowej, wyrównać powierzchnię. Foremkę stawić na kilka minut do zamrażalnika. Do drugiej części maślanej masy dodać kakao i resztę mleka w proszku, dokładnie wymieszać. Kakaową masę wyłożyć na masę miętową w foremce, ponownie stawić na kilka minut do zamrażalnika. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Wszystko mocno schłodzić w lodówce. Jak masa stwardnieje, wyjąć ją foremki, zdjąć folię. Domową czekoladę miętową pokroić na małe kawałki.
Domowa czekolada miętowa
Przełożone do garnka masło z dodatkiem cukru i mleka.
Domowa czekolada miętowa
Syrop miętowy i mleko w proszku dodane do połowy maślanej masy.
Domowa czekolada miętowa
Połowa miętowej masy przełożona do wyłożonej folią foremki.
Domowa czekolada miętowa
Kakao i reszta mleka w proszku dodane do drugiej części maślanej masy.

Tagi:

czekolada