Domowa konserwa

Mysiunia

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1723
zdjęcia: 1 z 5
Domowa konserwa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

tak przygotowaną konserwa przetrzyma się nawet pół roku!


trudność: średnie
czas:

Domowa konserwa - SKŁADNIKI:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg słoniny
  • 2 pałki czosnku
  • ok. 1,5 łyżeczki pieprz mielony
  • 6 dag soli peklowanej
  • przegotowana woda wedle potrzeby

Domowa konserwa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy. Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowa konserwa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2012-02-17 20:50
Ja robię z samej wieprzowiny i od razu dolewam do masy wodę. Pasteryzuję raz a na drugi dzień zdecydowanie krócej, nie trzeba tak długo.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona

2012-02-17 20:57
Ja też robię z samego mięsa wieprzowego i wodę dodaję do masy i potem dolewam na mięso już w słoiku, zakręcam i gotuję tylko raz. Kurczę muszę zrobić bo dawno nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia

2012-02-17 21:08
dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona

2012-02-17 21:16
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

W to nie wątpię bo jak by jej nie robił to jest pyszna :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2012-02-17 22:30
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

Z mięsa mieszanego też jest dobra ( jadłam u znajomej ) ale robisz sobie dodatkową pracę z odkręcaniem zapasteryzowanych słoików dolewaniem wody do ściętej już konserwy. Tak dla sprawdzenia spróbuj zrobić z dolaniem od razu wody, a przekonasz się że efekt ten sam a mnie roboty.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960

2012-02-18 03:27
Ja tez wiem ze taka domowa konserwa jest pyszna.Sama jej nigdy nie robilam ale moja kuzynka kiedys za kazdym swiniobiciem robila kilka sloikow.Pysznosci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka

2012-02-18 09:55
Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2012-02-18 10:02
Netka napisał(a):

Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!

O tak galaretka jest pycha..........
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Domowa wędlina z łopatki Karkówka zapiekana w sosie majonezowo-ketchupowym Kapuśniak Eli na wędzonce
Kolorowe kotleciki z piekarnika Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Żeberka w cebuli i piwie
Wieprzowa polędwiczka z papryką i cebulą Pieczona karkówka w musztardzie delikatesowej Schabowy pod pierzynką
Karkówka pieczona z warzywami Pieczony schab  nadziany żurawinową wkładką Pikantny gulasz w bułce

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane