Domowa konserwa

Mysiunia - Przepis na: Domowa konserwa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1710
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Domowa konserwa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

tak przygotowaną konserwa przetrzyma się nawet pół roku!


trudność: średne
czas:

Domowa konserwa - SKŁADNIKI:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg słoniny
  • 2 pałki czosnku
  • ok. 1,5 łyżeczki pieprz mielony
  • 6 dag soli peklowanej
  • przegotowana woda wedle potrzeby

Domowa konserwa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy. Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowa konserwa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-02-17 20:50
Ja robię z samej wieprzowiny i od razu dolewam do masy wodę. Pasteryzuję raz a na drugi dzień zdecydowanie krócej, nie trzeba tak długo.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2012-02-17 20:57
Ja też robię z samego mięsa wieprzowego i wodę dodaję do masy i potem dolewam na mięso już w słoiku, zakręcam i gotuję tylko raz. Kurczę muszę zrobić bo dawno nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-02-17 21:08
dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2012-02-17 21:16
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

W to nie wątpię bo jak by jej nie robił to jest pyszna :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-02-17 22:30
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

Z mięsa mieszanego też jest dobra ( jadłam u znajomej ) ale robisz sobie dodatkową pracę z odkręcaniem zapasteryzowanych słoików dolewaniem wody do ściętej już konserwy. Tak dla sprawdzenia spróbuj zrobić z dolaniem od razu wody, a przekonasz się że efekt ten sam a mnie roboty.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-02-18 03:27
Ja tez wiem ze taka domowa konserwa jest pyszna.Sama jej nigdy nie robilam ale moja kuzynka kiedys za kazdym swiniobiciem robila kilka sloikow.Pysznosci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-02-18 09:55
Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-02-18 10:02
Netka napisał(a):

Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!

O tak galaretka jest pycha..........
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Roladki schabowe nadziewane Pieczeń w chlebie schowana Szynka peklowana z szynkowara
Duszona karkówka Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Schab pieczony do kanapek
Schab pod jarmużową pierzynką Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą Gulasz z suszonymi śliwkami i pomidorami
Kotleciki mielone z ziołami prowansalskimi Schabowe falbanki Kotlety schabowe z papryką i dynią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj