Domowa konserwa

Mysiunia - Przepis na: Domowa konserwa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1680
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Domowa konserwa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

tak przygotowaną konserwa przetrzyma się nawet pół roku!


trudność: średne
czas:

Domowa konserwa - SKŁADNIKI:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg słoniny
  • 2 pałki czosnku
  • ok. 1,5 łyżeczki pieprz mielony
  • 6 dag soli peklowanej
  • przegotowana woda wedle potrzeby

Domowa konserwa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy. Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowa konserwa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-02-17 20:50
Ja robię z samej wieprzowiny i od razu dolewam do masy wodę. Pasteryzuję raz a na drugi dzień zdecydowanie krócej, nie trzeba tak długo.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
online

2012-02-17 20:57
Ja też robię z samego mięsa wieprzowego i wodę dodaję do masy i potem dolewam na mięso już w słoiku, zakręcam i gotuję tylko raz. Kurczę muszę zrobić bo dawno nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-02-17 21:08
dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
online

2012-02-17 21:16
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

W to nie wątpię bo jak by jej nie robił to jest pyszna :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-02-17 22:30
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

Z mięsa mieszanego też jest dobra ( jadłam u znajomej ) ale robisz sobie dodatkową pracę z odkręcaniem zapasteryzowanych słoików dolewaniem wody do ściętej już konserwy. Tak dla sprawdzenia spróbuj zrobić z dolaniem od razu wody, a przekonasz się że efekt ten sam a mnie roboty.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-02-18 03:27
Ja tez wiem ze taka domowa konserwa jest pyszna.Sama jej nigdy nie robilam ale moja kuzynka kiedys za kazdym swiniobiciem robila kilka sloikow.Pysznosci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-02-18 09:55
Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-02-18 10:02
Netka napisał(a):

Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!

O tak galaretka jest pycha..........
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Zapiekane cukinie z mięsem i kaszą Schab w duszonych warzywach Polędwica Eli z bobem
Bawarska golonka Schab zapiekany pod pierzynką z gąsek Żeberka w sosie szałwiowo-rozmarynowym
Wieprzowina  z kalafiorem Karczek grillowany w ziołowej marynacie Szaszłyk z piersi kurczaka
Pulpety na pomidorowym w sosie Czosnkowe mielone kotlety Mielone kotleciki z ryżem i cebulką cukrową

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane