Domowa konserwa

Mysiunia - Przepis na: Domowa konserwa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1713
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Domowa konserwa
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

tak przygotowaną konserwa przetrzyma się nawet pół roku!


trudność: średne
czas:

Domowa konserwa - SKŁADNIKI:

  • 3 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny
  • 1 kg słoniny
  • 2 pałki czosnku
  • ok. 1,5 łyżeczki pieprz mielony
  • 6 dag soli peklowanej
  • przegotowana woda wedle potrzeby

Domowa konserwa - PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe, wieprzowe oraz słoninę mielimy w maszynce. Czosnek obieram, zgniatamy i dodajemy do mięsa. Stopniowo doprawiamy mięso pieprzem i solą peklowaną - dokładnie wszystko mieszamy. Mięso przekładamy do słoików i pasteryzujemy je na wolnym ogniu przez 2h - słoiki wyjmujemy otwieramy i pozostawiamy na noc. Następnego dnia, dolewamy do słoików przergotowaną wodę (wtedy powstanie taka 'galaretka' i konserwa nie bedzie sucha), po czym zakręcamy słoiki i ponownie pasteryzujemy 2-3h. Słoiki wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do czasu aż słoiki będą zimne. Nasze konserwy przechowujemy w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu. Smakują rewelacyjnie!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Domowa konserwa (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-02-17 20:50
Ja robię z samej wieprzowiny i od razu dolewam do masy wodę. Pasteryzuję raz a na drugi dzień zdecydowanie krócej, nie trzeba tak długo.
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2012-02-17 20:57
Ja też robię z samego mięsa wieprzowego i wodę dodaję do masy i potem dolewam na mięso już w słoiku, zakręcam i gotuję tylko raz. Kurczę muszę zrobić bo dawno nie robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
Mysiunia

Mysiunia
offline

2012-02-17 21:08
dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)
Skomentuj
Oceń:
0
iziona

iziona
offline

2012-02-17 21:16
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

W to nie wątpię bo jak by jej nie robił to jest pyszna :)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-02-17 22:30
Mysiunia napisał(a):

dziękują za rady, ale zapewniam, że moja konserwa jest równie dobra :) każdy kto tylko przyjedzie to ją zachwala :)

Z mięsa mieszanego też jest dobra ( jadłam u znajomej ) ale robisz sobie dodatkową pracę z odkręcaniem zapasteryzowanych słoików dolewaniem wody do ściętej już konserwy. Tak dla sprawdzenia spróbuj zrobić z dolaniem od razu wody, a przekonasz się że efekt ten sam a mnie roboty.
Skomentuj
Oceń:
0
elzbieta8960

elzbieta8960
offline

2012-02-18 03:27
Ja tez wiem ze taka domowa konserwa jest pyszna.Sama jej nigdy nie robilam ale moja kuzynka kiedys za kazdym swiniobiciem robila kilka sloikow.Pysznosci :)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2012-02-18 09:55
Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2012-02-18 10:02
Netka napisał(a):

Moja mama też taką robiła.Pamiętam,że najbardziej smakowała mi ta galaretka właśnie,mięso też ale ta galaretka...mniam!

O tak galaretka jest pycha..........
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Wieprzowina
Pulpeciki cherry Schab z wędzonym kurczakiem Schab marynowany suszony
Ryż z mięsem mielonym Zapiekanka z mięsem Zrazy ze schabu tradycyjne
Łopatka w sosie chrzanowym Pierogi z kapustą, grzybami i golonką Schab duszony w sosie
Rolowany boczek z grzybami leśnymi Szaszłyki z mielonego z boczkiem Naleśnikowy tort z mięsem i szpinakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane