agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Domowa szynka z liściem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepyszna, soczysta szynka pieczona z liściem laurowym i zielem angielskim. Idealna do chleba. Bez konserwantów. Polecam.

Domowa szynka z liściem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa szynka z liściem

 

Sposób przygotowania:

Domowa szynka z liściem
Przygotować marynatę: Musztardę wymieszać z łyżeczką chrzanu, olejem oraz z ketchupem. dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarnach. Szynkę przełożyć do miski, nasmarować dokładnie marynatą. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min 12 godzin. U mnie zawsze 24 godziny.

Po tym czasie przełożyć do naczynia do zapiekania z przykrywką- u mnie garnek żeliwny. Ważne aby szynkę obłożyć liśćmi i zielem angielskim z marynaty.

Zakrytą wstawić do nagrzanego piekarnika na 60 minut temp 18 stopni. Następnie ściągnąć pokrywkę i piec 20-25 minut, skórka powinna być przyrumieniona.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.Smacznego :)
Domowa szynka z liściem
przygotowaną marynata nasmarowac mięso i odstawić na min 12 h
Domowa szynka z liściem
szynkę przełożyć do naczynia do zapiekania

Tagi:

mięso szynka