Sposób przygotowania:
Domowa szynka z rozmarynem
Szynkę dokładnie umyć, osuszyć. Obficie obsypać rozmarynem i przyprawą do wieprzowiny. 2 ząbki czosnku drobno posiekać i wtrzeć wraz z rozmarynem i przyprawą w mięso- bardzo dokładnie z każdej strony. Tak zamarynowaną szynkę włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do lodówki -minimum 24h. Po 24h, przygotować zalewę. Wlać zimną wodę do garnka i wsypać majeranek, sól, sól czosnkową, musztardę, czosnek i listki laurowe. Wymieszać ze sobą i zanurzyć zamarynowaną szynkę. Wstawić na ogień doprowadzić do wrzenia. Gotować 15min. Po tym czasie wystudzić, gdy zalewa będzie zimna- wstawić ponownie na ogień doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 15 min. Wystudzić. Na drugi dzień powtórzyć czynność dwukrotnie. A następnie szynkę wyłowić z zalewy, wystudzić, osuszyć i kroić na plasterki. (Gotowanie powinno być 2x na dzień po 15 min)