OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Domowa szynka z rozmarynem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

standardowy przepis na domową pyszną szynkę, w mojej wersji- z dodatkiem rozmarynu. Sam zapach powoduje , że człowiek w mig robi się głodny:)

Domowa szynka z rozmarynem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa szynka z rozmarynem

 

  • 1kg szynki wieprzowej zrazowej
  • Rozmaryn
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka soli czosnkowej
  • 2 łyżki musztardy
  • kilka listków laurowych
  • 2l zimnej wody

Sposób przygotowania:

Domowa szynka z rozmarynem
Szynkę dokładnie umyć, osuszyć. Obficie obsypać rozmarynem i przyprawą do wieprzowiny. 2 ząbki czosnku drobno posiekać i wtrzeć wraz z rozmarynem i przyprawą w mięso- bardzo dokładnie z każdej strony. Tak zamarynowaną szynkę włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do lodówki -minimum 24h. Po 24h, przygotować zalewę. Wlać zimną wodę do garnka i wsypać majeranek, sól, sól czosnkową, musztardę, czosnek i listki laurowe. Wymieszać ze sobą i zanurzyć zamarynowaną szynkę. Wstawić na ogień doprowadzić do wrzenia. Gotować 15min. Po tym czasie wystudzić, gdy zalewa będzie zimna- wstawić ponownie na ogień doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 15 min. Wystudzić. Na drugi dzień powtórzyć czynność dwukrotnie. A następnie szynkę wyłowić z zalewy, wystudzić, osuszyć i kroić na plasterki. (Gotowanie powinno być 2x na dzień po 15 min)
Domowa szynka z rozmarynem
tak wygląda w całej okazałości, po wyłowieniu z zalewy
Domowa szynka z rozmarynem
jeszcze w zalewie, czas na 15minutowe gotowanie