Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: Smaczne mięsa na Boże Narodzenie

Domowa szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowa szynka - pyszna, zdrowa i bez konserwantów!

Domowa szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa szynka

 

  • 1 kg szynki lub schabu
  • sól peklowana

 

 

Sposób przygotowania:

Domowa szynka
Szynkę lub schab nasolić solą peklowaną i pozostawić pod przykryciem na 1 dzień w lodówce.Zalewa: Zagotować 2 litry wody z przyprawami. Włożyć szynkę i gotować w marynacie 35 minut ( przed włożeniem szynki bądź schabu do gotowanie opłukać z soli !!! ). Po gotowaniu zostawić mięso w marynacie i przenieść w chłodne miejsce lub do lodówki na 1 dzień. Na drugi dzień gotować mięso w tej samej marynacie . przez 35 minut. I ponownie zostawić mięso w marynacie i przenieść w chłodne miejsce lub do lodówki na 1 dzień. Po tym czasie wyjąc mięso i przechowywać w lodówce.
Domowa szynka
Szynkę lub schab nasolić solą peklowaną i pozostawić pod przykryciem na 1 dzień w lodówce
Domowa szynka
Zagotować dwa litry wody z przyprawami
Domowa szynka
W przygotowanej zalewnie gotować mięso przez 35 minut
Domowa szynka
Na drugi dzień ponownie zagotować mięso w tej samej zalewie

Tagi:

szynka schab