Książka Kucharska: Zimny bufet

Domowy pasztet ze śliwką suszoną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy pasztet obowiązkowo na Święta

Domowy pasztet ze śliwką suszoną

Składniki:

Domowy pasztet ze śliwką suszoną

 

  • 1/2 kg chudej mielonej wołowiny
  • ½ kg mielonej wieprzowiny
  • 250 g zmielonej wątróbki wołowej lub kurzej
  • 4 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 jaja
  • 2 łyżki wiśniówki lub brandy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 ziarna ziela angielskiego - zmielonego

 

  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • garść suszonych wędzonych śliwek węgierek
  • Tłuszcz do nasmarowania formy

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy pasztet ze śliwką suszoną
Bułka tarta do obsypania formy (dowolnie) Przygotować formę jak do keksu. Nasmarować tłuszczem i ewentualnie wysypać bułką tartą. Mięso zmielić i wymieszać z przyprawami. Śliwki wymoczyć w wiśniówce lub brandy. Dodać do mięsa razem z alkoholem, delikatnie wymieszać, umieścić mięso w formie, na wierzchu położyć liść laurowy, przykryć formą aluminiową. Formę wypełnić do połowy wysokości. Dobrze docisnąć mięso. Przykryć formą aluminiową. Formę umieścić w większym naczyniu z wodą. Piec 2 godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można też piec przez godzinę bezpośrednio w piekarniku – bez kąpieli wodnej – wtedy piec 1 godzinę. Schłodzić w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce przez noc.