Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Domowy smalec ala pasztet

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Domowy smalec gęsty od dodatków bardziej przypomina pasztet.

Domowy smalec ala pasztet Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalec ala pasztet

 

  • 0,5 kg wędzonego podgardla
  • 0,5 kg słoniny
  • 0,5 kg resztek wędlin
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 4 zabki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • 100 mil oleju

Sposób przygotowania:

Domowy smalec ala pasztet
Podgardle i słoninę kroimy na kawałki i wytapiamy osobno. Nie robimy tego razem, ponieważ podgardle ma dodatki mięsa i nie wytapiamy go na chrupkie skwarki, później maszynka ma problem ze zmieleniem i możemy sobie popsuć maszynkę. Natomiast słoninę wytapiamy do końca, ona jest łatwa do zmielenia. Wyłapujemy łyżką cedzakową skwarki i studzimy, a następnie mielimy w maszynce. Do powstałego smalcu, wkładamy obraną i pokrojoną cebulę, ząbki czosnku oraz jabłka pokrojone na ćwiartki i przesmażamy około 10 min. Po wystudzeniu też mielimy. Resztki wędlin w plasterkach, jakieś podeschnięte parówki, resztki mięsa z obiadu najpierw mielimy, a następnie wszystko co wcześniej mieliliśmy wrzucamy ponownie do tłuszczu i przesmażamy około 15 min. Na pięć min, przed końcem dodajemy majeranek , przyprawy i olej. Odstawiamy do wystudzenia, trzeba pamiętać aby często mieszać by tłuszcz i mięsa równo zastygły.
Domowy smalec ala pasztet
Podgardle wytapiamy tylko do połowy, aby nie zniszczyć sobie maszynki.
Domowy smalec ala pasztet
Na powstałym tłuszczu przesmażamy cebulę, czosnek i jabłka.
Domowy smalec ala pasztet
Na koniec wkładamy do tłuszczu wszystko co zmielone, przesmażamy raz jeszcze i ostatecznie doprawiamy.