gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Drożdżowe ciasteczka z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Drożdżowe ciasteczka z malinami i kruszonką. Polecam, są bardzo smaczne, a do tego łatwe w przygotowaniu.

Drożdżowe ciasteczka z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżowe ciasteczka z malinami

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ciasteczka z malinami
Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Margarynę topimy w małym garnuszku i studzimy. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, stopioną margarynę, cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko i resztę mleka. Ze składników dokładnie wyrabiamy - zagniatamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka. Na każdym kółku układamy oczyszczone maliny. Ciasteczka układamy na wysmarowanej margaryną i posypanej delikatnie mąką blasze. Ciastka posypujemy kruszonką (Składniki kruszonki przekładamy do miski i zagniatamy) i pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Zimne ciastka można polukrować.
Drożdżowe ciasteczka z malinami
Drożdże rozcieramy z trzema łyżkami ciepłego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
Drożdżowe ciasteczka z malinami
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
Drożdżowe ciasteczka z malinami
Na każdym kółku układamy oczyszczone maliny. Ciasteczka układamy na wysmarowanej margaryną i posypanej delikatnie mąką blasze.
Drożdżowe ciasteczka z malinami
Ciastka ułożone na blasze posypujemy kruszonką

Tagi:

jajko jajka