Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Drożdżowe miśki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

drożdżowe bułeczki z jabłkiem

Drożdżowe miśki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżowe miśki

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe miśki
Do garnuszka wkładamy drożdże, dodajemy do nich cukier i mieszamy dopóki się nie ruzpuszczą, następnie dodajemy do nich ciepłą wodę oraz ciepłe, rozpuszczone masło - po wymieszaniu wlewamy do mąki.


Dokładnie zagniatamy ciasto o jednolitej konsystencji, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 30-45 minut).


Wyrośniete ciasto dzielimy na 5 częsci. jabłka obieramy, wyrawamy srodek i kroimy je w zgrabną, niezbyt małą kostkę.


Z każdej częsci ciasta formujemy brzuszek (z wgłębieniem w środku) oraz głowę i łapki, które doklejamy. Do wgłebienia wkładamy jabłka.


Ciasto w całosci smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy bułeczki przez 25 minut w temp 180*
Drożdżowe miśki
drożdże rozpuszczamy z cukrem, do czasu aż będą wodniste
Drożdżowe miśki
jabłka powinny byc dość twarde by nie zrobiła się z nich ciapa