Duszona szynka

Szynka « poprzedni | następny »
szewczyk - autor przepisu Duszona szynka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 101
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Duszona szynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

smakowita duszona szynka krojona i podawana w plastrach,nazywa się też tą potrawę skwarkami bądź świerzyną


trudność: średne
czas:

Duszona szynka - SKŁADNIKI:

  • około 1,3 kg surowej szynki wieprzowej
  • opakowanie pikantnej marynaty kamis do mięs i drobiu
  • około pół szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna średnia cebula
  • 2 szklanki wody

Duszona szynka - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę kroimy na grube plastry przez całą jej długość.(skwarki kraja się drobniejsze).Mniej więcej 6 plastrów.Mięso posypujemy z dwóch stron przyprawą z saszetki/ można użyć mieszanki soli, pieprzu, papryki.. w saszetce jednak znajduje się odpowiednia mieszanka przypraw.Na patelni wylewamy olej i kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron,na każdą około 7 minut.Można mięso parokrotnie przewracać,co sprawia że ładniej i szybciej dochodzi.Następnie posypujemy po całości drobno pokrojonym czosnkiem i wlewamy szklankę wody.Całość dusimy około 15minut do czasu kiedy większość wody wyparuje.Następnie znów dodajemy szklankę wody i posypujemy całość drobno posiekaną cebulką. Całość przykrywamy i dusimy około 25minut pod przykryciem. Od czasu do czasu,można mięso przewracać i sprawdzać czy oby nie wyparowało za dużo wody. Całość musi być nią przykryta i dusić się do miękkości.Wystarczy około 40 minut,ale gdy im mięso będzie dłużej dusiło się tym będzie bardziej mięciutkie.



Komentarze do Duszona szynka (strona 1 z 1)  
Persik

Persik
offline

2010-04-28 21:51
pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Pieczeń na dziko Szynka w marynacie jogurtowej Gulasz wieprzowy z dodatkami
Szynka wieprzowa peklowana pieczona Spaghetti z mięsem mielonym Szyneczka marynowana
Szynka w chrzanowo-koperkowym sosie Szynka wieprzowa Szynka w pomidorowo-paprykowym sosie
Duszona szynka w warzywach Gulaszowa z szynki Pieczona łopatka z beszamelem
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane