Duszona szynka

Szynka « poprzedni | następny »
szewczyk

Mistrz Kuchni
Przepisy: 101
zdjęcia: 1 z 1
Duszona szynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

smakowita duszona szynka krojona i podawana w plastrach,nazywa się też tą potrawę skwarkami bądź świerzyną


trudność: średnie
czas:

Duszona szynka - SKŁADNIKI:

  • około 1,3 kg surowej szynki wieprzowej
  • opakowanie pikantnej marynaty kamis do mięs i drobiu
  • około pół szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna średnia cebula
  • 2 szklanki wody

Duszona szynka - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę kroimy na grube plastry przez całą jej długość.(skwarki kraja się drobniejsze).Mniej więcej 6 plastrów.Mięso posypujemy z dwóch stron przyprawą z saszetki/ można użyć mieszanki soli, pieprzu, papryki.. w saszetce jednak znajduje się odpowiednia mieszanka przypraw.Na patelni wylewamy olej i kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron,na każdą około 7 minut.Można mięso parokrotnie przewracać,co sprawia że ładniej i szybciej dochodzi.Następnie posypujemy po całości drobno pokrojonym czosnkiem i wlewamy szklankę wody.Całość dusimy około 15minut do czasu kiedy większość wody wyparuje.Następnie znów dodajemy szklankę wody i posypujemy całość drobno posiekaną cebulką. Całość przykrywamy i dusimy około 25minut pod przykryciem. Od czasu do czasu,można mięso przewracać i sprawdzać czy oby nie wyparowało za dużo wody. Całość musi być nią przykryta i dusić się do miękkości.Wystarczy około 40 minut,ale gdy im mięso będzie dłużej dusiło się tym będzie bardziej mięciutkie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszona szynka (strona 1 z 1)  
Persik

Persik

2010-04-28 21:51
pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Aromatyczna szynka Pikantny gulasz w bułce Kapuśniaczek z szynkową wkładką
Roladki wieprzowe z brokułem i papryką Szaszłyki wieprzowe z marynatą z mango Sznycel wieprzowy w sosie paprykowym
 Szynka wieprzowa w sosie czosnkowo-pieprzowym Szynka peklowana Gulasz z szynki z warzywami i ciecierzycą
Szynka rolowana z szynkowara Szynka peklowana z musztardą francuską Smażony kotlet z szynki z konfiturą z cebuli

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane