Duszona szynka

Szynka « poprzedni | następny »
szewczyk - Przepis na: Duszona szynka offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 101
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Duszona szynka
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

smakowita duszona szynka krojona i podawana w plastrach,nazywa się też tą potrawę skwarkami bądź świerzyną


trudność: średne
czas:

Duszona szynka - SKŁADNIKI:

  • około 1,3 kg surowej szynki wieprzowej
  • opakowanie pikantnej marynaty kamis do mięs i drobiu
  • około pół szklanki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna średnia cebula
  • 2 szklanki wody

Duszona szynka - PRZYGOTOWANIE:

Szynkę kroimy na grube plastry przez całą jej długość.(skwarki kraja się drobniejsze).Mniej więcej 6 plastrów.Mięso posypujemy z dwóch stron przyprawą z saszetki/ można użyć mieszanki soli, pieprzu, papryki.. w saszetce jednak znajduje się odpowiednia mieszanka przypraw.Na patelni wylewamy olej i kładziemy mięso. Obsmażamy z dwóch stron,na każdą około 7 minut.Można mięso parokrotnie przewracać,co sprawia że ładniej i szybciej dochodzi.Następnie posypujemy po całości drobno pokrojonym czosnkiem i wlewamy szklankę wody.Całość dusimy około 15minut do czasu kiedy większość wody wyparuje.Następnie znów dodajemy szklankę wody i posypujemy całość drobno posiekaną cebulką. Całość przykrywamy i dusimy około 25minut pod przykryciem. Od czasu do czasu,można mięso przewracać i sprawdzać czy oby nie wyparowało za dużo wody. Całość musi być nią przykryta i dusić się do miękkości.Wystarczy około 40 minut,ale gdy im mięso będzie dłużej dusiło się tym będzie bardziej mięciutkie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Duszona szynka (strona 1 z 1)  
Persik

Persik
offline

2010-04-28 21:51
pysznie
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Szynka
Szynka peklowana z szynkowara Wieprzowina z jesiennymi warzywami w adżice Kotleciki mielone z dynią i czerwoną cebulą
Pieczona szynka Rolada wieprzowa XXL Szynka w miodowej glazurze
Szynka długo marynowana Szynka nadziewana kiełbaską Pulpeciki mięsno- ryżowe
Szynka domowa z czerwoną czubricą Leczo z pulpetami  i suszonymi jabłkami Szynka pieczona w marynacie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane