p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

duszone żeberka wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żeberka to doskonała część wieprzowiny, podajemy z kluskami, kartoflami lub innymi dodatkami

duszone żeberka wieprzowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

duszone żeberka wieprzowe

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżeczki przyprawy do żeberek Prymat,
  • do smaku sól,
  • do smaku pieprz kolorowy,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżeczki skrobii kukurydzianej

 

Sposób przygotowania:

duszone żeberka wieprzowe
Żeberka solimy, obsypujemy pieprzem kolorowym, obsmażamy na rumiano z każdej strony na oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, posypujemy przyprawą do żeberek, podlewamy wrzącą wodą i dusimy pod przykryciem, obracamy żeberka na patelni co jakiś czas, w razie potrzeby uzupełniając ubytek płynu wrzątkiem, pod koniec duszenia robimy sos: skrobię mieszamy z małą ilością zimnej wody i dodajemy do żeberek, dusimy tak długo aż sos zgęstnieje.
duszone żeberka wieprzowe
Sos zagęszczamy za pomocą skrobii wymieszanych z małą ilością zimnej wody
duszone żeberka wieprzowe
Żeberka z sosem podajemy z kluskami kartoflanymi i dodatkami warzywnymi