MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Dwukolorowy krem z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dwukolorowy krem z ziemniakami i szpinakiem, podany z łososiem w "różyczkach" i kawałkach przyozdobiony liśćmi szpinaku :)

Dwukolorowy krem z łososiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dwukolorowy krem z łososiem

 

  • Krem ziemniaczany:
  • 10-12 średniej wielkości ziemniaków
  • 700ml wody
  • kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonych warzyw a la wegeta
  • pieprz, sól

 

  • Krem szpinakowy:
  • 450g szpinaku mrożonego w "tafli"
  • 700ml wody
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka suszonych warzyw
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania:

Dwukolorowy krem z łososiem
PRZYGOTOWANIE: Krem ziemniaczany: Do garnka wlewamy wodę, ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części - wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i gdy "wywar" będzie ciepły - dodajemy sól, pieprz, kostkę rosołową i suszone warzywa. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Krem musi być bardzo gęsty! Krem szpinakowy: Szpinak mrożony wykładamy na talerz i podgrzewamy w mikrofali jakieś 4 minuty. Do garnka wlewamy wodę, i dokładamy szpinak. Gdy "wywar" jest ciepły dodajemy przyprawy i czosnek, chwilę gotujemy. Zupę blendujemy i ewentualnie doprawiamy. Krem musi być rzadszy od kremu ziemniaczanego! Łosoś: Skórę z łososia odkrawamy. Kroimy kilka cieniutkich i wąskich plastrów. Zwijamy je w "różyczki", przekłuwamy wykałaczką i pieczemy w piekarniku jakieś 15minut - temperatura 180stopni. Resztę łososia kroimy w drobno kostkę, i smażymy na patelni z odrobiną oliwy - ma się zarumienić.SPOSÓB PODANIA: Wersja "szklankowa" Na dół szklanki wlewamy gęstszy krem - ziemniaczany. Następnie krem szpinakowy nakładamy delikatnie łyżeczką, tak żeby kolory się nie pomieszały!Na górę kładziemy liście świeżego szpinaku, na środku łososiową różyczkę. Wersja na talerzu: Kremy wlewamy do mniejszych naczyń - ja użyłam filiżanek - i równocześnie nalewamy na talerz - powoli! Zupę posypujemy łososiem i przyozdabiamy liśćmi szpinaku.
Dwukolorowy krem z łososiem
Dwukolorowy krem w wersji na talerzu z kawałkami łososia i liśćmi szpinaku baby
Dwukolorowy krem z łososiem
Łososiowe różyczki jeszcze przed włożeniem do piekarnika
Dwukolorowy krem z łososiem
Zupa ziemniaczana przed zblendowaniem i doprawieniem