kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Dżem wiśniowy z lawendą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubię wiśnie i co roku przygotowuje z nich dżem z różnymi dodatkami. Ten z lawendą jest wyjątkowy i ma cudowny aromat. Polecam gorąco.

Dżem wiśniowy z lawendą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dżem wiśniowy z lawendą

 

  • 1kg wydrylowanych wiśni
  • 4 gałązki lawendy
  • 500g cukru
  • 2 łyżeczki konfitur-fixu
  • 20g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Dżem wiśniowy z lawendą
Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy 2 łyżeczki konfitur-fixu. Wyjmujemy gałązki lawendy. Przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Dżem wiśniowy z lawendą
Wiśnie myjemy na sitku, odcedzamy i drylujemy.
Dżem wiśniowy z lawendą
Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje.