kajol695

kajol695

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Dżem z agrestu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny domowy dżem agrestowy domowej roboty

Dżem z agrestu

Składniki:

Dżem z agrestu

 

  • 1 kg obranego agrestu
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Dżem z agrestu
Agrest płuczemy na sicie i dokładnie odsączamy. Wrzucamy do szerokiego, płaskiego rondla, dodajemy cukier, stawiamy na niewielkim ogniu, naczynie przykrywamy. Dżem podgrzewamy, koniecznie pod przykryciem, przez 20 min. Gorący przekładamy do wygrzanych słoików, zamykamy i pasteryzujemy w temp. 85 stopni przez 15 min. Studzimy w kociołku. Zimne słoiki wycieramy do sucha, opisujemy i ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego !