ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 682]

Drożdżowe z agrestem i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe bez dużej ilości białek jest bardziej lekkie, bardziej puszyste i nie za suche, idealnie pasuje do wielu owoców.

Drożdżowe z agrestem i kruszonką Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Drożdżowe z agrestem i kruszonką

 

 

  • kruszonka: margaryna miękka 15 dag,
  • cukier 100 gram,
  • mąka 2,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić przykryte na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne.

Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20 cm z papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób), agrest dłonią powciskać w ciasto.

Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Ciasto jest bardzo lekkie, puszyste, aromatyczne.
Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Mąka przesiana nadaje ciastu lekkości.
Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Dobry sposób na szybkie i bez brudzenia palców agrestu.
Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Kasza manna wchłonie sok z agrestu i nie zakalca.
Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Drożdżowe z agrestem i kruszonką