Sposób przygotowania:
Drożdżowe z agrestem i kruszonką
Drożdże rozetrzeć z łyżką mąki, cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, odstawić przykryte na 30 minut.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne.
Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20 cm z papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób), agrest dłonią powciskać w ciasto.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, wlać letnie mleko ze stopionym tłuszczem i olejek migdałowy, wbić żółtka i 1 jajko, hakiem robota wyrabiać ciasto z 8 minut, ciasto powinno być nie za luźne.
Misę robota przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić, wyłożyć do formy 34x20 cm z papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypać kaszą manną i rozsypać opłukany, obrany agrest (z agrestu ogonki odcinam nożyczkami-szybki sposób), agrest dłonią powciskać w ciasto.
Z podanych składników zrobić kruszonkę i posypać nią owoce, piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić.
TB