WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 519]

Empanadas z wołowiną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczone pierożki z nadzieniem z wołowiny, papryki, oliwek i cebulki. Pikantne, kruche i naprawdę bardzo smaczne.

Empanadas z wołowiną

Składniki:

Empanadas z wołowiną

Ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Empanadas z wołowiną

Nadzienie

Empanadas z wołowiną
Mięso mielone podsmażamyz dodatkami i przyprawiamy.

Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, jak wysmaży się woda, dodajemy posiekaną w kostkę paprykę i oliwki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Studzimy

Ciasto

Empanadas z wołowiną
Podsypane mąka ciasto dość cienko rozwałkowujemy.

Mąkę z solą siekamy z masłem, dolewamy jajko roztrzepane z wodą i octem, zagniatamy szybko ciasto i odstawiamy na godzinę do schłodzenia. Następnie rozwałowujemy i wykrawamy koła.

Pierożki

Empanadas z wołowiną
Pozlepiane pierożki układamy na blaszce do pieczenia.

Ciasto nadziewamy i smarujemy brzegi białkiem, zlepiamy. Układamy na blaszce i smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.

Pieczenie

Empanadas z wołowiną
Pierożki pieczemy do zarumienienia w 180 stopniach.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zarumienienia ciasta. Przestudzamy lekko na kratce.