Sposób przygotowania:
Empanadas - nadziewany pierożek
Farsz: Posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną w kostkę paprykę, sól, chili, sok z limonki, paprykę ostrą, pare kropel magii. Dołożyć mięso kukurydzę i fasolę i smażyć 10 minut. Na osobnej patelni smażymy mrożone warzywa do miękkości doprawione solą i pieprzem. Gotowe warzywa przekładamy na deskę i kroimy(żeby nie było dużych kawałków) i dodajemy do mięsa. Jeśli czegoś jeszcze w smaku brakuje do przyprawiamy. Na końcu smażenia dodajemy jajko,2 żółtka,śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki mieszamy i farsz gotowy. Ciasto: Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko, sól, powoli dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wałkujemy je na dość cienko i wycinamy krążki. Na wycięte krążki nakładamy farsz. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie smażenia. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki. Obracamy co jakiś czas by równomiernie się przyrumieniły. Wyciągamy kiedy są mocno przyrumienione. Gotowe Empanados podajemy z sosem chili i zimnym sokiem pomaranczowym z Horteksu, który dodkonale niweluje pikantność potrawy.