jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Paella z indykiem i brukselką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Paella z indykiem i brukselką to wspaniałe danie obiadowe. Można podać je również na kolację. Lekko pikantna i wilgotna od pysznego sosu. Gorąco polecam wypróbować!

Paella z indykiem i brukselką

Składniki:

Paella z indykiem i brukselką

 

  • 1 niewielkie udo z indyka (ok 500 g)
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 200 g ryżu do paell`i
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 250 g brukselki
  • 100 g pomidorów
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta szafranu
  • sól i pieprz do smaku
  • 400 ml wody

Sposób przygotowania:

Paella z indykiem i brukselką

Przygotowanie warzyw

Paella z indykiem i brukselką
Większe brukselki kroimy na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości.

Obieramy cebulę i brukselkę. Cebulę siekamy drobno, większe brukselki kroimy na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy je na kawałki. Kroimy chorizo.

Obsmażanie mięsa

Paella z indykiem i brukselką
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy kiełbasę chorizo

Mięso indycze kroimy na kawałki. Drobno siekamy ostrą papryczkę z nasionami (jeśli lubisz ostro) lub bez.


Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę.

Duszenie wszystkich składników z ryżem

Paella z indykiem i brukselką
Paelle dusimy pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania

Następnie dodajemy brukselkę. Po 3 minutach dodajemy kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Mieszamy wszystko. Dolewamy wodę, dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem.


Doprowadzamy potrawę do wrzenia. Następnie dusimy wszystko razem pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania do chwili, aż ryż wpije prawie cały sos.


Odstawiamy na 5 minut by potrawa odpoczęła.

Serwowanie dania

Paella z indykiem i brukselką
Porcje paeell'i możesz podać na talerzykach.

Danie najlepiej smakuje podane w patelni. Możesz też nałożyć porcje na talerzyki.


Tagi:

dania indyk