Sposób przygotowania:
Paella z indykiem i brukselkąPrzygotowanie warzyw
Obieramy cebulę i brukselkę. Cebulę siekamy drobno, większe brukselki kroimy na połówki lub nawet ćwiartki, by były mniej więcej równej wielkości. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy je na kawałki. Kroimy chorizo.
Obsmażanie mięsa
Mięso indycze kroimy na kawałki. Drobno siekamy ostrą papryczkę z nasionami (jeśli lubisz ostro) lub bez.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Dodajemy cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbasę.
Duszenie wszystkich składników z ryżem
Następnie dodajemy brukselkę. Po 3 minutach dodajemy kolejno pomidory, ostrą paprykę, słodka paprykę i ryż. Mieszamy wszystko. Dolewamy wodę, dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem.
Doprowadzamy potrawę do wrzenia. Następnie dusimy wszystko razem pod przykryciem 18- 20 minut bez mieszania do chwili, aż ryż wpije prawie cały sos.
Odstawiamy na 5 minut by potrawa odpoczęła.
Serwowanie dania
Danie najlepiej smakuje podane w patelni. Możesz też nałożyć porcje na talerzyki.
gosiapiotrek23
jaNina
Cieszę się, że przepis Ci się spodobał :)
dorota w