Mariola123

Mariola123

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Pierożki empanadas z wołowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Empanadas to pierogi kuchni argentyńskiej, nadziewane różnymi farszami ale przeważnie mięsem z warzywami. Pierogi są duże i piecze się je w piekarniku lub głębokim oleju. Są bardzo pyszne a podajemy z ostrym sosem chili.

Pierożki empanadas z wołowiną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierożki empanadas z wołowiną

 

  • SKŁADNIKI NA CIASTO :

 

  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 20 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  • FARSZ :

 

  • 30 dkg chudej wołowiny mielonej
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • 1 papryczka chilli dla odważnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jako
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierożki empanadas z wołowiną
PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięci Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez, następnie dodajemy papryczkę chilli, drobno pokrojoną bez pestek oraz mięso mielone. Chwilkę smażymy i wsypujemy mieszankę meksykańską. Ciągle mieszamy zawartośc patelni aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy. Na posypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy pozbawiając je pęcherzyków powietrza, Dzielimy na 5-6 kawałków, każdy rozwałkowujemy na placek średniej wielkości, na każdy kładziemy po dużej łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Empanadas przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy je po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.
Pierożki empanadas z wołowiną