Sposób przygotowania:
Pierożki empanadas z wołowiną
PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w wodzie, do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajko, wlewamy oliwę i rozpuszczone drożdże. Zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy wody. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięci Na patelni rozgrzewamy oliwie, podpiekamy cebulę i czosnek przeciśnięty przez, następnie dodajemy papryczkę chilli, drobno pokrojoną bez pestek oraz mięso mielone. Chwilkę smażymy i wsypujemy mieszankę meksykańską. Ciągle mieszamy zawartośc patelni aż mięso się podpiecze i płyny całkowicie odparują. Na koniec doprawiamy farsz solą i pieprzem. Po ostygnięciu dodajemy do farszu jajko i mieszamy. Na posypany mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto, zagniatamy pozbawiając je pęcherzyków powietrza, Dzielimy na 5-6 kawałków, każdy rozwałkowujemy na placek średniej wielkości, na każdy kładziemy po dużej łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Empanadas przekładamy na natłuszczoną blaszkę, smarujemy je po wierzchu rozmąconym jajkiem i pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 170 * C. Podajemy ciepłe, smacznego.