Sposób przygotowania:
Empanadas- pierożki z mięsnym nadzieniem
Ciasto: wszystkie składniki zagniatamy w ciasto, powinno być gładkie i ładnie odchodzić od stolnicy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (u mnie schładzało się całą noc). Farsz: cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy i smażymy kilka minut. Mięso najlepiej ugniatać widelcem, aby pozbyć się dużych grudek. Następnie dodajemy pomidorki, lekko posiekane rodzynki i przyprawy. Na osobnej patelni przygotowujemy Mieszankę meksykańską Hortex. Mieszamy i całość dusimy, aż woda z warzyw odparuje. Farsz nie może być mokry. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto rozwałkowujemy jak na pierogi, wykrawamy koła o średnicy około 14 cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą, obsypujemy ziarnami sezamu. Pierożki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno SMACZNEGO!